IT-krönikan

   
13 dec 99  

Efter tusenårsskiftet. Att förutsäga framtiden är inte så lätt. Thomas Watsons världsmarknad för fem datorer är ett känt försök. Men ändå synes den viktigaste trenden till vardags vara föreningen av broadcast med digitala medier.

 

   
29 nov 99  

Crackers: Att gå över gränsen. Skillnaden mellan rätt och fel i crackerkulturen definieras inte enligt vanliga lagar och normer.

 

   
15 nov 99  

Hackers: Att kunna mest är bäst. Den klassiska hackerkulturen bygger på kunnande som enda meritering. Idealet om fri information är också en viktig komponent.

 

   
1 nov 99  

Vardagsmedier och högtidsdatorer. Medier som radio, teve och tidningar har gradvis naturaliserats, från att ha varit föremål för högtidliga ritualer. Digitala medier kommer troligen att gå samma väg.

 

   
18 okt 99  

Användbar -- användvärd? Att designa för användvärdhet sätter fokus på användarens prioriteter och behov. Dock kräver det nya och ibland svårare metoder.

 

   
4 okt 99  

Spindlar i hjälmen. Virtuell verklighet verkar vara ett lovande sätt att hjälpa folk med olika slags fobier.

 

   
20 sep 99  

Surfa i gott sällskap. Dra nytta av andra surfares omdöme genom social filtrering. Alexa utnyttjar den tekniken i en fin balans mellan nytta och distraktion.

 

   
6 sep 99  

Bokens död? Digitala medier innebär säkert inte slutet för den tryckta boken. Styrkorna och svagheterna hos de två medierna kompletterar snarare varandra.

 

   
23 aug 99  

Domens dag för datorerna. Största risken med tusenårsskiftet är kanske inte att datorerna ska krascha, utan att folk hamstrar för att de tror att datorerna ska krascha.

 

   

17 maj 99

 

Nya nyhetsformat. Undersökningar av folks nyhetsanvändning inspirerar till nya idéer om nyheter i digitala medier: justerbara sammanfattningar, interaktiva direktsändningar, osv.

 

   

3 maj 99

 

Nyheter i vardagen. Hur ser folk på de nya möjligheterna till nyheter på begäran, mobila datorer och så vidare?

 

   
19 apr 99  

Framtidens nyhetstjänster. I nyhetsbranschen är intresset stort för digitala medier. De tekniska trenderna -- mobil databehandling, mediekonvergens, osv. -- ger förstås många möjligheter.

 

   

6 apr 99

 

Kedjebrev och spam. I den elektroniska posten är det vanligt med kedjebrev och direktreklam. Ofta är det mer störande där än i pappersposten, men det finns en del man kan göra åt det.

 

   
22 mar 99  

Elektronisk post-etikett. Det är bra med elektronisk post, men man måste tänka en smula på mottagarna och deras välbefinnande.

 

   
8 mar 99  

Elektronisk post. Som ett medium mellan telefon och brev har elektronisk post en del unika egenskaper, och det utvecklas också särskilda användningsmönster.

 

   
15 feb 99  

Användarnas rättigheter. Ett aktuellt försök att föra kampen för datoranvändarna mot IT-industrin är att formulera en "lag" om deras rättigheter.

 

   
1 feb 99  

Fel och brister. IT-system har ofta stora brister ur användarnas synvinkel, även om de uppfyller de tekniska kraven.

 

   
5 okt 98  

Datorkaraktärer III. Det finns risker med att ge datorprogram mänskliga drag.

 

   
21 sep 98  

Datorkaraktärer II. Barneys beteende bygger på ganska suspekta antaganden om relationen mellan barn och deras leksaker.

 

   
31 aug 98  

Datorkaraktärer I. Den datoriserade dinosaurien Barney är det senaste på leksaksfronten.

 

   
17 aug 98  

Verktyg och kunnande. Ett verktyg ersätter inte skicklighet och yrkeskunnande. Inte ens inom IT-området.

 

   
22 jun 98  

Självständiga agenter. Vilka uppgifter kan datorerna överta, och vad krävs för att vi ska låta dem göra det?

 

   
8 jun 98  

Informationskvalitet. Vad menas med att publicera på nätet? En ny marknadsnisch: informationsmäklaren.

 

   
25 maj 98  

Som folk är mest. Aktuella experiment visar att vi behandlar datorer som människor i vissa avseenden, även om vi vet att de bara är maskiner.

 

   
11 maj 98  

Identitet på nätet. Datorprogrammet Julia har "levt" i flera år i olika chattar. Många har trott att "hon" är en verklig person.